Autobedrijf van As
50 jaar lid van BOVAG

Vakantietijd, op weg met de caravan

Jaaa, eindelijk is het zo ver: de vakantietijd is aangebroken. Veel van ons gaan heerlijk op de camping genieten met hun eigen caravan. Heerlijk om je eigen spullen bij je te hebben. Maar ga je wel goed voorbereid de weg op? Wij geven je enkele tips om veilig de weg op te gaan.

De gouden regels voor rijden met de caravan zijn simpel: nóg meer anticiperen op ander verkeer, dus wat verder vooruitkijken dan je gewend bent. Verder houd je rekening met een iets langere remweg, bijvoorbeeld als er stoplichten aankomen. Optrekken met een caravan aan de haak gaat ook wat langzamer en bij het bochtenwerk neem je de bochten gewoon ietsje ruimer. Gewoon rustig aan, je hebt tenslotte vakantie.

HET RODE KABELTJE

Waar is dat kabeltje eigenlijk voor? De zogenoemde breekkabel zorgt ervoor dat de handrem maximaal word aangetrokken als je caravan of vouwwagen om wat voor reden dan ook losraakt van je auto.
Wij komen vaak tegen dat die kabel nonchalant in een krul over de trekhaak ligt. Wij willen je erop attenderen dat hij ook nog door de beugel op de trekhaak moet. Een gratis tip die u een bekeuring kunt besparen bij een foutieve bevestiging. Mocht je twijfelen, we kunnen je altijd helpen en laten zien hoe het moet.

NEUSWIEL

Zodra de caravan is aangekoppeld, kun je het neuswiel volledig indraaien en daarna in de hoogste stand worden geklemd, nog boven de stalen driehoek onder de dissel. Die vangt namelijk de klap op als je per ongeluk te hard over een verkeersdrempel rijdt.

CHECK VERLICHTING

Belangrijk voor jouw veiligheid maar ook voor die van je medeweggebruikers. Check altijd de verlichting voordat je op pad gaat. Sluit de 13-polige stekker aan op de auto en controleer de werking. Vergeet de richtingaanwijzers en remlichten niet.
Nu nog de caravanspiegels bevestigen en klaar is Kees, je kunt op vakantie!

CHECK DE BANDENSPANNING

Het is van belang om de bandenspanning  voor vertrek te checken. Dit scheelt u veel in brandstof. Maar dat niet alleen, wat nog veel belangrijker is, is dat de banden veel meer grip hebben als ze op de juiste spanning staan. En het laatste wat iedereen wil op weg naar vakantie is een klapband. Mocht je de bandenspanning willen laten checken van jouw auto en jouw caravan kom dan even langs. Wij staan graag voor u klaar om ze van voldoende lucht te voorzien.

KAMPEERIDEEËN VIA DE BOVAG

• 1. Raak je met de caravan vaak de grond, ook als je wél op tijd hebt afgeremd bij een verkeersdrempel? Dan heeft je auto te slappe achterveren. Hulpveren bieden dan uitkomst.
• 2. Anniek: “Ik rij zelf ook met de caravan, over de autoroute. Maar bij de tolpoortjes kon ik nooit bij de ticketautomaat. Tot ik in een kampeermagazine las over de BBQ-tang. Daarmee pluk je dat kaartje zó uit de automaat. Superhandig!”
• 3. Anne-Roos: “Wegrijden op een helling: dat hebben we geleerd tijdens een cursus caravanrijden. Nog best lastig, zeker op een onverharde grond, zoals op een camping. Laat de caravan dan scharen, zodat hij bijna dwars achter de auto staat. En dan met flink gas wegrijden, met de koppeling los. Meestal lukt dat probleemloos.”
• 4. Een te lage bandenspanning betekent een langere remweg en de kans op een klapband is groter. De bandenspanning varieert tussen 2,5 en 3,0 bar; ‘reïnforced’ banden zelfs tussen 3,5 tot 4,5 bar. Twijfels? Vraag je BOVAG Kampeervakman